Etappe 5

Laggan naar Newtonmore: 16 km.

De etappe naar Newtonmore is de meest spectaculaire van de trektocht, waarbij je een groot deel loopt door het verlaten en wilde Glen Banchor.

Je wordt eerst een paar kilometer weggebracht om te voorkomen dat je langs de soms erg smalle A86 moet lopen. Bij de ruïne van Cluny Castle buig je van de weg af en wandel je naar het noorden en loop je de stilte in. Na ongeveer anderhalf uur bereik je de Glen Banchor Bothy. Een bothy is een kleine en eenvoudige schuilhut die vroeger werd gebruikt door herders en tegenwoordig ook door jagers tijdens het jachtseizoen. Tegenwoordig worden ze veel gebruikt door wandelaars.

Bothy in Glen Banchor

Bothy in Glen Banchor

Vlak na de bothy moet je de River Calder oversteken. De brug die er ooit lag is niet meer, dus zul je een plek moeten zoeken om droog naar de overkant te komen via rotsen in de rivier. Als dat niet gaat kun je waden (doe dat voorzichtig om geen blessures te krijgen). Na de River Calder zul je nog een aantal kleinere zijriviertjes over moeten steken, dat kan wel eens even zoeken worden.

In het verleden woonden mensen in dit soort gebieden in zgn Townships: een klein aantal huizen gebouwd van steen, turf en hout. In Glen Banchor waren rond 1840 8 van deze Townships, waar in totaal 85 mensen woonden. Op de kaart staan de namen nog, maar als je goed kijkt kun je ook in het terrein vaak nog restanten en ruïnes van vroegere bebouwing terugvinden.
In de tijd van de Clearances zijn hier, net zoals bijna overal in Schotland mensen van het platteland verdreven om plaats te maken voor de schapen.

Mocht de waterstand in de rivier te hoog zijn om veilig over te kunnen steken, dan hebben we voor deze dag een alternatieve route door de bossen van Glen Truim.

Het gebied rond Newtonmore is het leefgebied van de Wildcat, er is zelfs een wandelroute rond het dorp met deze naam. Er leven in Schotland vermoedelijk nog een paar honderd in het wild.

> Etappe 6

< Etappe 4